Navigatie
  • Shop
  • Reisloket

Inloggen | Aanmelden

WaarBenJij.nu

Maak gratis jouw reisdagboek aan! Gratis aanmelden

Maak gratis jouw reisdagboek aan!

watch introductie videotjes

Nu in:

Was in:

En nog

Blijf op de hoogte

• Meld je aan voor de mailinglijst
  • RSS-feed
  • Bel Jan via Hallo Buitenland.nl

Recente reisverslagen

• 30-10-2017 Dag 11 - weer ... (0)
  • 29-10-2017 Dag 10 - met de ... (0)
  • 28-10-2017 Dag 9 - van ... (3)
  • 27-10-2017 Dag 8 - van ... (1)
  • 26-10-2017 Dag 7 - van ... (2)

Statistieken

Dit dagboek is 21937 keer bekeken

Voorbereid op reis? check reisloket

prev next

Aantal keer bekeken 120   Aantal reacties 3   Gdansk, Polen
a A

Dag 9 - van Sztutowo naar Gdansk

Dag 9 - van Sztutowo naar Gdansk
De hoop op zonnig weer is er inmiddels niet meer. Gelukkig maar, want het lijkt weer grijs en nat te worden. Maar het wordt tóch een interessante rit met twee keer een oversteek over een Wisla-tak.

Eerste stuk viel erg mee, met name de wind en regen. Nauwelijks dus. De 10-12 was schromelijk overdreven (kon me al niet voorstellen). Heerlijk! Dit gebied is overduidelijk toeristisch in de zomer met de keerzijde dat het buiten het seizoen een trieste bedoening is. Zoiets als Zandvoort in de winter met regen.. De huisjes leeg, restaurantjes gesloten, draaimolentjes dicht en verroest. We fietsen richting Wisla waar toch wel een kopje koffie zal zijn, als grote oversteekplaats? Erger, niet alleen is het restaurant gesloten, ook vaart de pont niet meer! Staan we dan. We vragen een Poolse meneer die wat met een bootjes aan het klooien is. ‘t Komt erop neer dat we 20km om en over twee bruggen moeten. Nan oppert nog of we niet met een van die stalen sloepen naar de overkant kunnen voor wat Zlotties, en zowaar, hij ziet er wel brood in! Eerst begint ie sloep 1 op te starten maar na vijf vruchteloze zwengels aan de motor loopt ie naar sloep 2 die hij tot leven weet te brengen. We hijsen de fietsen aan boord en ploffen naar de overkant. Ik babbel nog een paar woordjes Russisch tegen ‘m, maar Russen zijn niet de grootste vrienden momenteel van de Polen. Als ik zeg dat ik uit Hollandia kom, klaart hij op. Nan biedt nog een stuk chocoladecake aan die we vd dame op het vorige adresje hadden gekregen (vonden het persoonlijk niet te vreten, maar het was een leuk gebaar), maar hij wees de cake met afgrijzen af; alsof hij aan verslaafd was geweest aan cake en nu in zijn afkickfase zat. Na 5 minuutjes bereiken we de overkant. Hij stapt zelf ‘t eerst van boord op de glibberige keien met z’n laarzen, en pakt de fietsen een voor een aan. We komen heelhuids en droog over. Dat scheelt 20km om door wind en regen! We geven hem 30 Zlotties, niet wetende of dat nou (te) veel of weinig is. Hij pakt het geld aan zonder er naar te kijken. Het hadden er ook 2 of 1000 kunnen zijn. Hij leek tevreden: flesje zuip op zaterdagavond zeker gesteld.

Het gebied daarna komt niet in aanmerking voor een vakantiefolder.. Het begin vh industriële gebied van Gdansk. Voorbij de raffinaderijen zien we een Makro en we denken: koffie! Er is een klein Italiaans tentje waar - je gelooft t niet - vier Italianen druk zitten te praten en eten. Ze worden bediend door een Italiaans sprekende Pool! Nan krijgt de slappe lach want het énige waar ze over praten is tomaten! Groene, gele, grote, sappige, droge, enz. Het doet me een beetje denken aan ‘Bubba’ die het alleen maar over garnalen heef in de film Forest Gump met Tom Hanks. We bestellen twee cappu’s en ik een tomatensoep die werkelijk ontzéttend lekker is!

Opgewarmd en gedroogd gaan we weer verder door de voorsteden van Gdansk. Een prachtig fietspad leidt ons uiteindelijk naar t centrum. Het oude centrum van Gdansk is prachtig! Met de koopmans- en pakhuizen. Het Ibis-hotel is heel erg.... Ibis-hotel. ‘s Middags / ‘s Avonds nog even Gdansk in geweest wat een prachtige oude Hanzenstad is.

‘s Avonds recht tegenover het hotel ècht Pools gegeten. Nan at potatoe pancakes met zalm, ik pierogi: een soort dumplings met verscheidene vullingen. Natúúrlijk moest daar een Poolse wodka bij (uit de 150!). Het is mooi geweest. Morgen vertrek om 7:15 maar het is een zegen want de wintertijd treedt vannacht in en we hebben een uurtje extra slaap.

Reageren
Vorige bericht » « Volgende bericht

Reacties (3)

28 oktober 2017 22:00 | Door: Kees

Toch een aparte ervaring zo alles bij elkaar. Zonde van het slechte weer, maar als je in hotels slaapt is het wel vol te houden. We zijn benieuwd naar de verhalen, maar dat wordt januari......

29 oktober 2017 14:27 | Door: Ageeth

Was blijven steken bij dag 4, maar zag tot mijn verrassing dat je ook verslag doet van dag 5 tot en met dag 9, even doorlezen ;-), maar leuk hoor!

29 oktober 2017 20:28 | Door: Gerie

Hoi Jan en Nan,
Heel erg leuk om de verslagen te lezen, zittend op een comfortabele bank in een warme kamer met een kop koffie!
Ik vind het zo stoer van jullie! En super dat jullie het allebei leuk en avontuurlijk vinden.
Een paar maanden geleden zijn Carel en ik in Berlijn geweest, en hebben het concentratiekamp Sachsenhausen bezocht, wat heel indrukwekkend was. Jullie verslag over het kamp Sztutovo is heel herkenbaar.
Met jullie conditie zal het wel goed zijn. Met de fiets door weer en wind en zanderige en glibberige paden, veel gezien en bijzondere mensen ontmoet. Hele mooie ervaring!
Liefs van Gerie